Chińskie Tabletki Na Kamienie Żółciowe Opinie | ☄️Kamienie Żółciowe☄️ Tradycyjna Medycyna Chińska! 21433 명이 이 답변을 좋아했습니다

당신은 주제를 찾고 있습니까 “chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie – ☄️Kamienie Żółciowe☄️ Tradycyjna Medycyna Chińska!“? 다음 카테고리의 웹사이트 https://ppa.khunganhtreotuong.vn 에서 귀하의 모든 질문에 답변해 드립니다: https://ppa.khunganhtreotuong.vn/blog. 바로 아래에서 답을 찾을 수 있습니다. 작성자 shifen_richter 이(가) 작성한 기사에는 조회수 5,322회 및 좋아요 264개 개의 좋아요가 있습니다.

Table of Contents

chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie 주제에 대한 동영상 보기

여기에서 이 주제에 대한 비디오를 시청하십시오. 주의 깊게 살펴보고 읽고 있는 내용에 대한 피드백을 제공하세요!

d여기에서 ☄️Kamienie Żółciowe☄️ Tradycyjna Medycyna Chińska! – chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie 주제에 대한 세부정보를 참조하세요

Kamienie w Pęcherzyku Żółciowym są efektem kompilacji wielu czynników.
To niewłaściwy styl życia powoduje, że powstają!
Poznaj przyczyny powstawania kamieni żółciowych, z punktu widzenia medycyny chińskiej.
Dowiedz się, co zmienić, żeby nie powstawały, żeby zniknęły
albo przynajmniej by zmniejszyły się dolegliwości z nimi związane
👉 Jaka aktywność fizyczna będzie najbardziej optymalna?
👉 Co zrobić ze stresem?
👉 Jak zmienić nawyki żywieniowe?
Zapraszam do komentowanie i zadawanie pytań 😉
Do zobaczenia!
Michał Richter
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
👉 Jeśli uznasz, że warto zainwestować w rozwój tego rodzaju treści,
możesz przyłączyć się do grupy wsparcia finansowego.
Za co serdecznie dziękuję 🙏 🙏 🙏
https://www.youtube.com/channel/UCH7ULgQ2a3lef0PUx88DN4w/join
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Jeśli uznasz, że te informacje są przydatne rozważ
SUBSKRYPCJĘ kanału @SHIFEN ZDROWIE
🙏 🙏 🙏
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Dla zainteresowanych:
👉 Tu się można nauczyć: https://akademia.shifen.pl/kategoria/…
👉 Tu się można wyleczyć : https://www.shifen.pl
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie 주제에 대한 자세한 내용은 여기를 참조하세요.

czy ktoś się pozbył kamieni bez operacji – Medycyna Naturalna

mam w woreczku żółciowym kamienia 3cm.Polecono mi tabletki lan paishi pian że rozpuszczą. Zażywam już 6 dni. Mam pytanie czy ktoś stosował …

+ 여기에 더 보기

Source: forum.gazeta.pl

Date Published: 2/12/2022

View: 9085

Chińskie zioła lecznicze w kamicy żółciowej – Cochrane

Chociaż obecne leczenie chirurgiczne jest skuteczne w przypadku kamicy żółciowej, niektórych rodzajów kamieni żółciowych (np. kamienie wapniowo-bilirubinowe) …

+ 여기에 더 보기

Source: www.cochrane.org

Date Published: 11/26/2022

View: 8615

LIDAN PAISHI PIAN – kamienie żółciowe – 29 zł

LIDAN PAISHl PIAN(tabletki na wypłukiwanie kamieni żółciowych) Naturalny chiński specyfik wypłukujący kamienie żółciowe, leczący zapalenia pęcherzyka …

+ 여기에 자세히 보기

Source: suplementybangkok.com

Date Published: 7/24/2022

View: 6834

LIDAN PAISHI PIAN – forum, dyskusje, rozmowy

Witajcie czy można tego bezpiecznie uzywać? Lan Paishi Pian Moja mama ma kamienie około 1,5 cm. Boi sie operacji. Chciała by te kamienie …

+ 여기에 자세히 보기

Source: dyskusje24.pl

Date Published: 3/21/2021

View: 4801

Lidan Paishi pian 100t.na kamienie żółciowe – tabelazdrowia.pl

Dodaj swoją opinię … Naturalny chiński specyfik wypłukujący kamienie żółciowe, … zaleca się stopniowanie dawki: 1 dzień 2×4 tabletki dziennie, …

+ 자세한 내용은 여기를 클릭하십시오

Source: tabelazdrowia.pl

Date Published: 11/19/2021

View: 7584

Kamica żółciowa a Tradycyjna Medycyna Chińska

Leczenie kamicy żółciowej z wykorzystaniem ziół i akupunktury. Kamica pęcherzyka żółciowego (łac. cholelithiasis – chole – żółć; lith – kamień), …

+ 여기를 클릭

Source: akupunktura24.pl

Date Published: 11/25/2021

View: 3846

PREPRATY CHIŃSKIEJ MEDYCYNY NATURALNEJ

KAMICA ŻÓŁCIOWA – Dwa główne powody kamicy żółciowej, to spożywanie pokarmów bogatych w cholesterol (głównym składnikiem kamieni jest cholesterol i żółć) …

+ 여기를 클릭

Source: melisamed.co.uk

Date Published: 10/10/2022

View: 6739

Używał ktoś już tego specyfiku “SHI LIN TONG’ – Strona 5

Te tabletki nie maja atestu , czyli sa sprzedawane nielegalnie, … przekształca się w kamienie w nerkach, w woreczku żółciowym i na …

+ 여기에 더 보기

Source: tetraplegik.pl

Date Published: 11/1/2021

View: 7221

주제와 관련된 이미지 chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie

주제와 관련된 더 많은 사진을 참조하십시오 ☄️Kamienie Żółciowe☄️ Tradycyjna Medycyna Chińska!. 댓글에서 더 많은 관련 이미지를 보거나 필요한 경우 더 많은 관련 기사를 볼 수 있습니다.

☄️Kamienie Żółciowe☄️ Tradycyjna Medycyna Chińska!
☄️Kamienie Żółciowe☄️ Tradycyjna Medycyna Chińska!

주제에 대한 기사 평가 chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie

  • Author: shifen_richter
  • Views: 조회수 5,322회
  • Likes: 좋아요 264개
  • Date Published: 2021. 11. 25.
  • Video Url link: https://www.youtube.com/watch?v=NA8NNDt3Qvk

Jakie leki na rozpuszczenie kamieni w woreczku żółciowym?

Ursofalk stosuje się w następujących przypadkach:
  • w celu rozpuszczenia kamieni cholesterolowych, zalegających w pęcherzyku żółciowym, których średnica nie przekracza 15 mm. …
  • w leczeniu stanów zapalnych żołądka wywołanych refluksem żółciowym,
  • w leczeniu pierwotnej, żółciowej marskości wątroby, w jej początkowym stadium.

Czy sok z cytryny rozpuszcza kamienie żółciowe?

Według amerykańskich naukowców, codzienne wypijanie 120 ml soku wyciśniętego z cytryny wymieszanego z 2 litrami wody, zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni. Cytryna świetnie usuwa z organizmu wszelkie osady, które mogą tworzyć złogi. Ponadto kwas cytrynowy ułatwia trawienie i rozpuszczanie kamieni żółciowych.

Czy sok jabłkowy rozpuszcza kamienie żółciowe?

Kwas jabłkowy w soku jabłkowym rozmiękcza kamienie żółciowe i sprawia, że będą przechodziły przez drogi żółciowe łatwo i bezboleśnie. Sok jabłkowy ma silne działanie oczyszczające. Przez pierwsze dni, osoby bardziej wrażliwe mogą doświadczyć wzdęć i niekiedy biegunki.

Czy kurkuma rozpuszcza kamienie żółciowe?

Dodatkowo przywraca ona prawidłową kurczliwość pęcherzyka żółciowego, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, a nawet może przyczynić się do stopniowego rozpuszczania już obecnych kamieni (głównie cholesterolowych). Poza pobudzaniem dróg żółciowych, kurkuma wzmaga także wydzielanie soku trzustkowego i żołądkowego.

Co rozkurcza drogi żółciowe?

Scopolan to drażetki działające rozkurczowo. Zawiera hioscynę, która rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, moczowo-płciowe i drogi żółciowe.

Co rozkurcza woreczek żółciowy?

Buscopan Forte czy NO-SPA. Można też zastosować leki żółciopędne i przeciwzapalne, np. Sylimarol, Legalon, Raphacholin C, albo leki przeciwbólowe – Paracetamol lub Pyralgin.

Czy oliwa z oliwek rozpuszcza kamienie żółciowe?

Ponadto oliwa z oliwek jest preparatem silnie żółciopędnym, a co za tym idzie – prowadzi do rozszerzania przewodów żółciowych i skurczy woreczka żółciowego. Dzięki temu usunięcie kamieni żółciowych jest łatwiejsze i praktycznie bezbolesne.

Czy można pić rumianek przy kamicy żółciowej?

Gdy dolegliwości związane z woreczkiem żółciowym się nasilają Przy napadzie kolki żółciowej, ostrym zapaleniu pęcherzyka żółciowego lub przy ostrym zapaleniu dróg żółciowych stosuj ścisłą dietę. Pierwszego dnia należy pić tylko słabą niesłodzoną herbatę, przegotowaną wodę, ziołowe napary (z rumianku lub mięty).

Czy ostropest rozpuszcza kamienie żółciowe?

Dzięki swoim właściwościom żółciopędnym, rozkurczającym i przeciwzapalnym ostropest skutecznie oczyszcza drogi żółciowe z drobnoustrojów, usuwa z nich osady oraz ułatwia oczyszczanie się pęcherzyka żółciowego, dzięki czemu minimalizuje ryzyko wystąpienia kamicy.

Co oczyszcza drogi żółciowe?

Sok jabłkowy zmiękcza ścianki kamieni i przygotowuje je aby proces nie był bolesny. Fermentowanie soku pomaga rozszerzyć przewody żółciowy. U osób wrażliwych mogą wystąpić w tym czasie wzdęcia lub biegunki, bo sok jabłkowy ma silne działanie oczyszczające. Jeśli powoduje to duży dyskomfort, można rozcieńczyć sok woda.

Jak rozrzedzić żółć w woreczku?

Należy przede wszystkim dużo pić, aby nie doprowadzać do zagęszczenia żółci. Można brać leki, rozszerzające przewody żółciowe lub zwiększające przepływ żółci przez drogi żółciowe, tzw. leki żółciopędne. Z innych leków podaje się tylko kwas ursodeoksycholowy.

Co na śniadanie przy chorym woreczku żółciowym?

Produkty zbożowe: pieczywo jasne pszenne (najlepiej czerstwe), sucharki, biszkopty, drobne kasze (manna, kuskus, perłowa, jęczmienna łamana), biały ryż, drobne, makarony pszenne, komosa ryżowa, płatki kukurydziane, amarantus. Nabiał: ser twarogowy chudy, białko jaja, niskotłuszczowe mleko, jogurty, kefiry, maślanki.

Co pić na drogi żółciowe?

Polecane produkty Wśród polecanych preparatów wymienić można z pewnością ziele karczocha, które posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego. Wystarczy pić je 1 – 2 razy dziennie. Mieszanka ziołowa zawiera z kolei mnóstwo ziół pomagających w pracy wątroby, jak dziurawiec czy ziele cykorii.

Czy da się żyć z kamieniami w woreczku żółciowym?

Jeśli “złogi siedzą w pęcherzyku cicho”, zwykle kamicy się nie leczy. Ale gdy powodują dyskomfort lub napady kolki, lepiej usunąć pęcherzyk, zanim dojdzie do powikłań, np. zapalenia czy przemieszczenia się kamienia do przewodu żółciowego. Operację wykonuje się natychmiast w przypadku wodniaka lub ropniaka woreczka.

Jak zregenerować woreczek żółciowy?

Regularne jedzenie pięciu zbilansowanych posiłków w ciągu dnia to najprostsza dieta na oczyszczenie wątroby. Przyprawy oraz zioła na oczyszczenie wątroby i woreczka: koperek, natka pietruszki, melisa, majeranek, sok z cytryny, wanilia, cynamon oraz goździki.

Czy da się usunąć kamienie z woreczka żółciowego bez usuwania woreczka?

Jedyną skuteczną metodą usunięcia kamieni jest zabieg operacyjny, który polega na całkowitym wycięciu pęcherzyka żółciowego (zabieg cholecystektomii).

Co na kamienie żółciowe bez recepty?

Kamica żółciowa jest źródłem nieprzyjemnych dolegliwości. Preparatem, który je łagodzi, jest Rowachol. To lek dostępny bez recepty, który ma właściwości żółciotwórcze.

Jak rozrzedzić żółć w woreczku?

Należy przede wszystkim dużo pić, aby nie doprowadzać do zagęszczenia żółci. Można brać leki, rozszerzające przewody żółciowe lub zwiększające przepływ żółci przez drogi żółciowe, tzw. leki żółciopędne. Z innych leków podaje się tylko kwas ursodeoksycholowy.

Jak usunąć kamienie z dróg żółciowych?

Kamienie żółciowe usuwa się operacyjnie wraz ze złogami, które znajdują się wewnątrz. Można to zrobić metodą tradycyjną, która polega na przecięciu powłok brzusznych oraz usunięciu pęcherzyka razem ze złogami lub metodą laparoskopową za pomocą specjalnych narządów (bez nacięcia powłok).

czy ktoś się pozbył kamieni bez operacji – Medycyna Naturalna – Forum dyskusyjne

wiki531

mam w woreczku żółciowym kamienia 3cm.Polecono mi tabletki lidan paishi pian że rozpuszczą.

Zażywam już 6 dni. Mam pytanie czy ktoś stosował taką kurację i kamienie się rozpuściły, a może ktoś poradzi coś innego skutecznego

Odpowiedz Link Obserwuj wątek

Chińskie zioła lecznicze w kamicy żółciowej

Kamica żółciowa (złogi w pęcherzyku żółciowym) powoduje dużą liczbę zachorowań, ciężkie powikłania oraz obciążenie ekonomiczne na całym świecie. Chociaż obecne leczenie chirurgiczne jest skuteczne w przypadku kamicy żółciowej, niektórych rodzajów kamieni żółciowych (np. kamienie wapniowo-bilirubinowe) nie można łatwo usunąć operacyjnie, a ponadto często nawracają w systemie dróg żółciowych, powodując duże ryzyko poważnych powikłań. Celem niniejszego przeglądu była ocena korzyści i szkód chińskich ziół leczniczych u osób z kamicą żółciową. Choć niektóre chińskie zioła lecznicze, wydają się być bezpieczne dla osób z bezobjawową, łagodną, ​lub ​umiarkowaną chorobą, jednak nie zostało jednoznacznie wykazane ich lecznicze działanie w przypadku kamieni żółciowych, z powodu niskiej jakości metodologicznej (dużego ryzyka błędu systematycznego) włączonych badań. Zatem, badania kliniczne z randomizacją, o niskim ryzyku błędu, są niezbędne by ocenić wpływ chińskich ziół leczniczych, zanim będzie można je powszechnie stosować w praktyce klinicznej.

Suplementy Bangkok

LIDAN PAISHl PIAN

(tabletki na wypłukiwanie kamieni żółciowych)

Naturalny chiński specyfik wypłukujący kamienie żółciowe, leczący zapalenia pęcherzyka żółciowego i przewodu żółciowego oraz pomocny przy leczeniu dyskinezy pęcherzyka żółciowego.

Likwiduje napady bólowe (kolki),działa odtruwająco, przeciwbólowo, rozkurczowo i przeciwbakteryjnie. Likwiduje robaczycę dróg żółciowych wewnętrznych.

Kuracja trwa 1 miesiąc ( np. 5 opakowań po 100 tabletek lub 6 opakowań po 80 )

DAWKOWANIE: Leczenie kamicy – 6-10 tabletek 2 razy dziennie (zaleca się stopniowanie dawki: 1 dzień 2 x 4 tabletki, 2 dzień 2 x 5 tabletek itd., do np. 2 x10 tabletek do końca kuracji).

Leczenie zapalenia – 4-6 tabletek 2 razy dziennie. W przypadku kiedy wypłukiwanie kamienia będzie boleć, zaleca się zmniejszenie dawki bez przerywania kuracji. Specyfik nie powoduje skutków o działaniu ubocznym. Przy stosowaniu zaleca się zwiększenie spożycia tłuszczu, gdyż potęguje to skuteczność kuracji. Sprawdza się dobrze przy złogach do średnicy 1 cm. Należy stosować 4-7 dniowe przerwy po 3-4 tygodniowym etapie leczenia.

PRZECIWWSKAZANIA: Nie stosować przy chorej, niewydolnej wątrobie. Może powodować biegunkę; wówczas należy zmniejszyć ilość dawki. Nie zalecany dla kobiet w ciąży.

forum, dyskusje, rozmowy

Lidan Paishi Pian Witajcie czy można tego bezpiecznie uzywać? Lidan Paishi Pian Moja mama ma kamienie około 1,5 cm. Boi sie operacji. Chciała by te kamienie rozpuścić. Czytałam, że ten ziołolek daje 70 % skuteczności. Ktoś go zarzywał?

Lidan Paishi Pian : en.wikipedia.org/wiki/Lidan_Paishi_Pianhongjitangpharm.en.alibaba.com/product/60148132918-801079651/Cholagogic_Tablet_Lidan_Tablet.html Google: zioła chińskie sklep – mnóstwo adresów pokazuje

Re: Lidan Paishi Pian to po co ta cała gadka na różnych stronach o rewelacyjnej medycynie chińskiej, o 70% skuteczności tego specyfiku? O tym, że lek ten jest doskonale znany polskim pacjentom? Jeśli jego zażywanie może prowadzić do niebezpiecznej sytuacji? Ciekawi mnie czy faktycznie komuś ten preparat pomógł? Mama miał

Re: Lidan Paishi Pian Przeróżne specyfiki mogą tylko doprowadzić do tego, że kamienie się porozpuszczają tworząc piasek i będą się przedostawać do przewodów żółciowych, blokując je. Taka sytuacja prowadzi do komplikacji. Po co się męczyć. Operacja przeprowadzana przy pomocy laparoskopu jest naprawdę mało inwazyjna i

Re: Lidan Paishi Pian Jeśli mama miała juz kilka operacji to faktycznie nie kwalifikuje się do laparoskopii, bo w otrzewnej są zrosty:( Ale niestety te specyfiki nie pomagają zbyt wiele, faktycznie jesli są niewielkie złogi to mozna spróbować ale jesi sa duze kamienie to nie ma szans i trzeba sie operować. Także

Re: Lidan Paishi Pian *inez21* te leki jeśli nie pomogą to trudno ale żeby nie zaszkodziły. Mama ma kilka kamieni ~ 1 cm, ~ 1,5 cm. Czy możecie polecić jakiegoś lekarza? Najlepiej w południowej części Polski. Ale oczywiście nie koniecznie. Katowice? Kraków? Częstochowa?

Re: Lidan Paishi Pian Tak, znam, chwale sobie. Pisałam o tym tu moze zadziała forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30099&w=69332576

Re: Lidan Paishi Pian Witam!Ja tez kupiłam te tabletki od babki w sklepie zielarskim,ale sprzedała mi je nieoficjalnie bo prawdopodobnie są wycofane z obrotu.Ciekawi mnie czy komuś pomogły,ta kobieta w sklepie zielarskim powiedziała ze są skuteczne.Jednakże ja tez mam opory,bo boję się żeby mi się przewody żółcio

Re: Lidan Paishi Pian Witam, czy ktoś używał tego chinskiego specyfiku i ma jakieś doświadczenia? To bardzo pilne! Kupiłam u o. Bonifratrów, ale boję się używać,bo jak mi się zatka przedód żółciowy to co??

Re: Lidan Paishi Pian To niech twoja mama idzie do innego lekarza. Te wszystkie specyfiki to pomagają wtedy gdy ma się złogi a nie kamienie. Nie ma sensu tego brać bo jeszcze gdzie doprowadzi do jakiegoś zapalenia i wtedy to dopiero będzie.

Lidan Paishi Pian na kamienie żółciowe Witam, czy ktoś używał tego chinskiego specyfiku i ma jakieś doświadczenia? To bardzo pilne! Kupiłam u o. Bonifratrów, ale boję się używać,bo jak mi się zatka przedód żółciowy to co??

Re: Lidan Paishi Pian na kamienie żółciowe Ten lek znam około 15 lat. Z moich doświadczeń wynika, że jeszcze nie widziałem osoby u której by one rozpuściły złogi w pęcherzyku żółciowym. Te leki nie są dopuszczone do sprzedaży i dziwię się , że się nie boją ich sprzedawać. Jeśli nie masz ataków to powinnaś pić zioła ogólno trawienne.

czy ktoś się pozbył kamieni bez operacji mam w woreczku żółciowym kamienia 3cm.Polecono mi tabletki lidan paishi pian że rozpuszczą. Zażywam już 6 dni. Mam pytanie czy ktoś stosował taką kurację i kamienie się rozpuściły, a może ktoś poradzi coś innego skutecznego

Re: Pomocnicze zioła Witam, czy ktoś używał chinskiego specyfiku Lidan Paishi Pian i ma jakieś doświadczenia? To bardzo pilne! Kupiłam u o. Bonifratrów, ale boję się używać,bo jak mi się zatka przedód żółciowy to co??

Re: Nic innego- tylko zabieg?? którego dostałam Lidan Paishi Pian. Wziełam w sumie juz jakies 8 opakowań. po czterech opaowaniach (jakies 3-4 miesiace)nie było zadnego efektu. Dzis znowu byłam na kontroli. Pogrubienie ścianek ustapiło i znikł jeden kamyk (byłam bardzo dokładnei badana). Ten który został na razie nie daje dolegliwosci

Re: Kamica żółciowa a medycyna chińska Didolec2000, dzięki za informacje. Jeżeli chodzi o leki TCHM, to brałam Lidan Paishi Pian. Czy to miałeś na myśli, bo jeżeli nie to bardzo proszę o link. Interesują mnie informacje na temat diety TCHM w przypadku kamicy, może masz jakiś link albo możesz polecić literaturę, bo jestem zupełnie

Re: chlorchinaldin Rozpoczęłam tę kurację jakoś tak 2 lata temu. Niestety, nie skończyłam bo… chlorchinaldin wycofano 🙁 Osobom, które dodatkowo mają problemy z wątrobą/woreczkiem żółciowym (lamblie osiedlają się również w przewodach żółciowych) polecam chiński lek: Lidan Paishi Pian. Ożywia on wątrobę

Re: książka Buhnera coraz bliżej 🙂 Paishi Pian, a kiedy robię przerwę (bo muszę), to wtedy zielarz mi plecił perz, rdest ptasi, nagietek i silny wywar z dzikiej róży. Do tego kurkuma, Silimarol i większość ziół Buhnera działa wspomagająco na wątrobę i woreczek. A mimo to, jak był płaski, jak naleśnik, tak jest – nadal nie pracuje łobuz

Lidan Paishi pian 100t.na kamienie żółciowe

LIDAN PAISHI PIAN

TABLETKI NA WYPŁUKANIE KAMIENI ŻÓŁCIOWYCH

Naturalny chiński specyfik wypłukujący kamienie żółciowe, leczący zapalenie pęcherzyka żółciowego i przewodu żółciowego wspólnego oraz pomocny przy leczeniu dyskinezy pęcherzyka żółciowego. Jest on znany polskim pacjentom. Sprawdzona skuteczność wyleczeń w granicach 70%.

Lidan Piashi Pian likwiduje napady bólowe (kolki, działa odtruwająco, przeciwwirusowo, rozkurczowo i przeciwbakteryjnie.

Kuracja trwa jeden miesiąc.

DAWKOWANIE:

Leczenie kamicy 6-10 tabletek 2 razy dziennie.

zaleca się stopniowanie dawki: 1 dzień 2×4 tabletki dziennie, 2 dzień 2×5 tabletek itd. aż do 2×8 tabletek do końca kuracji

Leczenie zapalenia: 4-6 tabletek 2 razy dziennie.

W przypadku kiedy wypłukiwanie kamienia będzie bolesne zaleca się zmniejszenie dawki bez przerywania kuracji.

Specyfik nie powoduje skutków o działaniu ubocznym.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie stosować przy chorej, niewydolnej wątrobie

Nie podawać kobietom w ciąży

UWAGA:

Przy stosowaniu tego preparatu zaleca się zwiększenie spożycia tłuszczu, gdyż potęguje to skuteczność leku.

OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE: 100 DRAŻETEK

Kuracja: minimum 6 opakowań.

Termin przydatności: 12/2022

Ursofalk – wskazania, skład, dawkowanie

Część odnośników w artykule to linki afiliacyjne. Po kliknięciu w nie możesz zapoznać się z ofertą na konkretny produkt – nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji i jej niezależność.

Potrzebujesz porady? Umów e-wizytę 459 lekarzy teraz online

SPIS TREŚCI

Ursofalk – skład i działanie

Jednym z preparatów często stosowanych w przypadku schorzeń dróg żółciowych jest Ursofalk. W jego składzie znajduje się substancja czynna – kwas ursodeoksycholowy, czyli naturalnie występujący w żółci hydrofilny kwas żółciowy. Jego działanie polega na zahamowaniu wchłaniania cholesterolu oraz zmniejszeniu ilości wydzielanego do żółci cholesterolu. Najprawdopodobniej, kwas ursodeoksycholowy zmniejsza także poziom syntezy cholesterolu. W rezultacie zalegające w drogach żółciowych nadmierne ilości cholesterolu zostają rozpuszczone. Ponadto substancja ta wykazuje ochronny wpływ na działanie komórek budujących tkanki wątroby oraz reguluje właściwy przebieg procesów immunologicznych. W sytuacji wystąpienia chorób wątroby, kwas ursodeoksycholowy zastępuje inne kwasy żółciowe o bardziej toksycznym działaniu. Podany doustnie jest bardzo szybko wchłaniany, następnie ulega sprzęgnięciu z wybranymi aminokwasami w wątrobie i wydzielany jest do żółci.

Kiedy stosuje się Ursofalk?

Ursofalk stosuje się w następujących przypadkach:

w celu rozpuszczenia kamieni cholesterolowych, zalegających w pęcherzyku żółciowym, których średnica nie przekracza 15 mm. i które wykazują przepuszczalność względem promieni rentgenowskich, w leczeniu stanów zapalnych żołądka wywołanych refluksem żółciowym, w leczeniu pierwotnej, żółciowej marskości wątroby, w jej początkowym stadium.

Jak przyjmować Ursofalk?

Ursofalk ma postać kapsułek przeznaczonych do przyjmowania doustnego. Ilość przyjmowanych kapsułek różni się w zależności od dokładnej przyczyny jego stosowania; szczegóły dotyczące ilości przyjmowanych dawek oraz czasu trwania kuracji ustala lekarz.

Najczęściej Ursofalk przyjmuje się według następujących zaleceń:

w celu rozpuszczenia cholesterolowych kamieni żółciowych: 10mg na kilogram masy ciała, 2-5 kapsułek na dobę, przez okres 6-24 miesięcy, w przypadku stanów zapalnych żołądka, wywołanych refluksem żółciowym: 1 kapsułka 1 raz na dobę, przez okres 10-14 dni, w przypadku żółciowej marskości wątroby: 10-15mg na kilogram masy ciała, 2-6 kapsułek na dobę.

Zaleca się, aby kapsułki przyjmować wieczorem, przed udaniem się na sen. W przypadku większej ilości przyjmowanych kapsułek – lek przyjmuje się rano i wieczorem lub dodatkowo w środku dnia. Kapsułki należy przyjąć w całości, bez przegryzania, popijając niewielką ilością wody.

Ursofalk – środki ostrożności

Ursofalk to lek dostępny wyłącznie na receptę. Jak w przypadku większości leków, jego przyjmowanie może wiązać się z wystąpieniem efektów niepożądanych. Do najczęściej występujących należą:

zaburzenia żołądkowo-jelitowe, luźne stolce, zwapnienie kamieni żółciowych, nasilenie objawów chorobowych, skórne reakcje alergiczne – przede wszystkim pokrzywka.

Ponadto odradza się stosowanie Ursofalku w przypadku osób uczulonych na którykolwiek z jego składników. Nie należy podejmować leczenia tym preparatem w przypadku:

ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego, ostrego zapalenia dróg żółciowych, niedrożnego przewodu żółciowego lub przewodu pęcherzykowego, obecności kamieni żółciowych silnie uwapnionych lub barwnikowych, zaburzonej czynności skurczowej pęcherzyka żółciowego, częstego występowania kolki żółciowej, żółtaczki mechanicznej, zwężenia brodawki Vatera, czynnej choroby wrzodowej, żółciowej przetoki żołądkowo-jelitowej, długotrwałych stanów zapalnych jelita cienkiego i grubego, niewydolności wątroby.

W przypadku rozpoczęcia kuracji z użyciem Ursofalku należy poinformować lekarza, jeśli pacjent przyjmuje jeden spośród następujących leków:

preparaty zmniejszające poziom stężenia lipidów (Cholestyramina, Kolestypol), preparaty zobojętniające sok żołądkowy, Cyklosporyna, Nitredypina, Nifedypina, Dapson.

Jednoczesne przyjmowanie powyższych preparatów z Ursofalkiem może negatywnie wpłynąć na poziom ich wchłaniania.

Warto zaznaczyć, że w czasie przyjmowania Ursofalku należy kontrolować niektóre parametry czynności wątroby – przede wszystkim poziom aktywności enzymów AST, ALT i GGT. W ciągu pierwszych 3 miesięcy leczenia należy wykonywać badania kontrolne co 4 tygodnie. Na dalszych etapach terapii zaleca się wykonywanie badań kontrolnych co 3 miesiące. Niekiedy także wykonuje się badania radiologiczne, w celu oceny skuteczności leczenia Ursofalkiem w walce ze złogami żółciowymi.

Odradza się stosowanie Ursofalku w przypadku kobiet w ciąży oraz młodych matek karmiących piersią. Ursofalk nie wpływa na zdolność do prowadzenia pojazdów lub obsługi maszyn i urządzeń.

Naturalne sposoby na usuwanie kamieni żółciowych

Wzdęcia, nudności, ból – to objawy, które mogą świadczyć o kamieniach żółciowych. Czy można je usunąć tylko operacyjnie? Istnieją domowe sposoby, które pomogą je wydalić i zapobiec powstawaniu nowych.

Zobacz film: “Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi”

1. Jak powstają kamienie żółciowe?

Żółć magazynowana w pęcherzyku żółciowym jest niezbędna do trawienia tłuszczy. Zdarzyć się może i tak, że kryształki cholesterolu i soli żółciowych tworzą kamienie żółciowe. Mogą być drobne jak ziarenka piasku, znacznie większe jak orzechy, a nawet wielkości piłki golfowej.

Powodów powstawania kamieni jest wiele. Wpływ ma zbyt wysoki poziom cholesterolu, złe nawyki żywieniowe albo predyspozycje genetyczne. Przyczyną może być także otyłość.

Kamienie żółciowe dają wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Rozregulowują pracę woreczka żółciowego. Chory odczuwa nudności, wzdęcia, ból pod prawym żebrem. Gdy kamień zablokuje odpływ żółci, dochodzi do kolki. Pacjent odczuwa wtedy silne bóle z prawej strony nadbrzusza, które promieniują do pleców. Ma gorączkę i wymioty.

Kamica żółciowa to poważna choroba. Ale istnieją naturalne sposoby, które mogą rozpuścić i pomóc wydalić kamienie, a przy tym złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Nie powinniśmy jednak zapominać, że przepisy zaczerpnięte z medycyny ludowej to nie panaceum. Gdy dolegliwości się utrzymują, wizyta lekarska jest konieczna.

2. Ocet jabłkowy na ratunek

Jabłka zawierają kwas jabłkowy i limonoidy, czyli związki fitochemiczne, znane z właściwości przeciwutleniających i leczniczych. Kwas jabłkowy może pomóc w rozkruszeniu niewielkich kamieni żółciowych. Istotne jest również to, że ocet z tych owoców obniża cholesterol, a to jedna z przyczyn formowania się kamieni żółciowych.

By przygotować zdrowotną miksturę, należy wycisnąć sok z 3-4 jabłek i dodać do niego łyżkę octu jabłkowego. Płyn należy przyjmować kilka razy dziennie przez ok. 10 dni.

Niektórzy nie rozcieńczają octu jabłkowego sokiem z jabłek. Ojcowie bonifratrzy, zakonnicy specjalizujący się w ziołolecznictwie, polecają picie łyżki octu jabłkowego 5-6 razy dziennie przez około 10 dni.

3. Gruszka z miodem

Nie tylko jabłko, ale i gruszka, dzięki pektynom i błonnikowi, zmniejsza kamienie i obniża cholesterol. Z owoców można przygotować napój rozpuszczający złogi. Potrzebujemy 4 gruszki, kilka szklanek przegotowanej wody i łyżkę miodu dla smaku. Gruszki miksujemy, dodajemy wodę, a następnie miód. Płyn należy dokładnie wymieszać. Miksturę należy przyjmować kilka razy dziennie, co najmniej 4 razy w tygodniu.

4. Mięta na trawienie

Mięta wspomaga pracę układu pokarmowego i poprawia trawienie. Reguluje przepływ żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni. Ponadto łagodzi nieprzyjemne objawy ze strony woreczka żółciowego.

Przepis na miętowe “lekarstwo” jest banalnie prosty. Do garnka wrzucamy garść świeżych liści mięty i wlewamy pół litra wody. Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie płyn przecedzamy. Pijemy go trzy razy dziennie przez kilka dni.

5. Cytryna z oliwą

Jak rozpuścić złogi zalegające w pęcherzyku żółciowym? Dwie łyżki soku z cytryny mieszamy z łyżką oliwy z oliwek. Miksturę spożywamy 40 dni. Następnie robimy przerwę, a po kilku tygodniach powtarzamy kurację.

Niektórzy mieszają tylko sok z cytryny z wodą, rezygnują z oliwy. Według amerykańskich naukowców, codzienne wypijanie 120 ml soku wyciśniętego z cytryny wymieszanego z 2 litrami wody, zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni.

Cytryna świetnie usuwa z organizmu wszelkie osady, które mogą tworzyć złogi. Ponadto kwas cytrynowy ułatwia trawienie i rozpuszczanie kamieni żółciowych.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Płukanie wątroby i woreczka żółciowego.

Oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego z kamieni żółciowych jest jednym

z najważniejszych i najbardziej skutecznych działań, jakie możesz przedsięwziąć aby poprawić swoje zdrowie. Płukanie wątroby wymaga 6 dni przygotowań a następnie 16 do 20 godzin samego płukania. Aby usunąć kamienie żółciowe będziesz potrzebował następujących produktów:

Sok jabłkowy 6 opakowań po 960 ml (32 płynne uncje) każde Sól gorzka * (Epsom Salt) (lub cytrynianmagnezu) 4 łyżki stołowe rozpuszczone w 3 szklankach (750ml) wody ** Oliwa z oliwek typu extra virgin, tłoczonana zimno ½ szklanki (125 ml) Świeży grejpfrut (najlepiej różowy) lubzamiast tego cytryna i pomarańcza*** taka ich ilość aby wycisnąć ¾szklanki soku 2 słoiki (litrowe), jeden z nakrętką

Uwaga: * Poszukaj soli gorzkiej lub angielskiej (siarczan magnezu). W krajach niemieckojęzycznych znana jest jako „Bittersaltz”. Dla osób mieszkających w Stanach Zjednoczonych powinna być dostępna w aptekach

Rite Aid lub jakimkolwiek sklepie ze zdrową żywnością. Niektóre nalepki na opakowaniach opisują ją jako naturalny środek przeczyszczający. Jeżeli nie będziesz mógł jej kupić użyj cytrynianu magnezu.

** Za jednostkę miary płynów przyjąłem „szklankę” zamiast „kubka” ze względu na różne znaczenie tej miary objętości w różnych krajach.

*** Jeżeli nie możesz pić soku z grejpfruta lub jeżeli jest ci po nim niedobrze, możesz użyć równych objętości świeżo wyciśniętego soku z cytrynyi pomarańczy. Efekt będzie taki sam w obu przypadkach.

Przygotowanie

Pij 1 opakowanie (960 ml) soku jabłkowego (lub zobacz opcje poniżej) dziennie przez 6 dni: (Możesz pić większą ilość, jeżeli nie jest to dla ciebie uciążliwe). Kwas jabłkowy w soku jabłkowym rozmiękcza kamienie żółciowe i sprawia, że będą przechodziły przez drogi żółciowe łatwo i bezboleśnie. Sok jabłkowy ma silne działanie oczyszczające. Przez pierwsze dni, osoby bardziej wrażliwe mogą doświadczyć wzdęć i niekiedy biegunki. Większa część takiej biegunki wywołana jest przez zastałą żółć wydaloną teraz przez wątrobę i woreczek żółciowy (ma brązowawo-żółty kolor). Fermentacyjne właściwości soku pomagają w rozszerzeniu kanałów żółciowych. Jeżeli z jakiegoś powodu picie soku będzie dla ciebie niewygodne, możesz rozcieńczyć sok jabłkowy wodą lub możesz zastosować inne metody, omówione poniżej. Pij sok jabłkowy powoli, przez cały dzień, pomiędzy posiłkami (unikaj picia soku w trakcie, tuż przed i w ciągu dwóch godzin po posiłku, a także wieczorem). Traktuj go jako dodatkowa ilość do dziennej ilości wody, jaką powinieneś pić, to jest od sześciu do ośmiu szklanek. Uwaga: Zalecam sok naturalny, ale dla celów płukania może być użyty jakikolwiek produkowany przemysłowo dobry sok jabłkowy (nawet pochodzący z koncentratu) czy nawet napój jabłecznikowy.

Możesz być zmuszony wypłukać usta sodą oczyszczoną lub umyć zęby kilkakrotnie w ciągu dnia, aby zapobiec uszkodzeniu szkliwa zębów przez kwas. Jeżeli nie możesz pić soku jabłkowego lub jeżeli jesteś na niego uczulony, przeczytaj o możliwych produktach zastępczych opisanych w podrozdziale Masz trudności z płukaniem? pod koniec tegorozdziału).

Zalecenia dietetyczne: W ciągu całego tygodnia przygotowującego cię do płukania

i oczyszczania unikaj zimnego lub schłodzonego pożywienia i napojów. Spowodują schłodzenie wątroby, tym samym ograniczając efekty płukania. Wszystkie napoje

i potrawy powinny być ciepłe lub przynajmniej mieć temperaturę pokojową. Aby pomóc wątrobie w przygotowaniu do głównego płukania, spróbuj unikać produktów pochodzenia zwierzęcego, nabiału oraz potraw smażonych. Poza tym jedz normalne posiłki, ale unikaj przejadania się

Najlepszy czas na płukanie: Główną część płukania najlepiej przeprowadzić podczas weekendu, kiedy nie spieszymy się nigdzie i mamy dość czasu aby odpocząć. Pomimo, że płukanie jest skuteczne w ciągu całego miesiąca, najlepiej gdy zbiegnie się w czasie z okresem pomiędzy pełnią a nowiem. Staraj się nie przeprowadzać głównej części płukania w trakcie pełni (w tym dniu ciało ma skłonności do przechowywania większych ilości wody w mózgu i tkankach niż w inne dni). Najlepszym dniem na oczyszczanie i leczenie jest dzień nowiu.[1]

Jeżeli przyjmujesz leki: Podczas płukania unikaj przyjmowania jakichkolwiek leków, witamin lub suplementów, które nie są absolutnie niezbędne. Ważne jest, aby nie obciążać wątroby dodatkową pracą, która może wpłynąć na efekty oczyszczania.

Upewnij się, że oczyścisz swoje jelito grube zanim zaczniesz płukanie, jak również po jego zakończeniu: Regularne wypróżnienia nie są wystarczającym dowodem na to, że twoje jelito jest wolne od blokad. Oczyszczanie jelita grubego na kilka dni przed płukaniem, lub najlepiej w szóstym dniu przygotowania, pomaga zmniejszyć uczucie dyskomfortu i nudności, które mogą pojawić się podczas samego płukania. Zapobiega również cofaniu się mieszanki oleju i produktów odpadowych z jelit do żołądka. Pomaga także ciału w szybkim wydalaniu kamieni żółciowych. Oczyszczanie jelita grubego (hydroterapia jelita grubego) jest najszybszą i najłatwiejszą metodą przygotowania jelita na płukanie wątroby. Hydroterapia przy użyciu specjalnej deski jest jedną z najczęściej stosowanych metod.

Co powinieneś zrobić szóstego dnia picia soku jabłkowego: Wypij całe opakowanie soku jabłkowego rano. Możesz zacząć pić sok zaraz po przebudzeniu. Jeżeli czujesz głód, zjedz lekkie 26 śniadanie, jak płatki na ciepło, najlepsza jest owsianka. Unikaj cukru i innych słodzików, przypraw, mleka, masła, olejów, jogurtu, sera, szynki, orzechów, pieczywa, płatków na zimno i tym podobnych. Owoce i soki owocowe są dozwolone. Na lunch zjedz gotowane lub przyrządzone na parze warzywa z białym ryżem (najlepiej ryż typu basmati) i przypraw je niewielką ilością nierafinowanej soli morskiej lub kamiennej. Przypominam, nie jedz żadnych produktów białkowych, masła lub oleju, bo możesz czuć się źle podczas samego płukania. Nic nie jedz ani nie pij (poza wodą) po 13:30 ponieważ możesz mieć trudności z wydaleniem kamieni! Zastosuj się do dokładnego rozkładu podanego poniżej.

Płukanie

Wieczór

18:00: W słoiku z 750 ml przefiltrowanej wody wymieszaj 4 łyżki stołowe soli angielskiej (siarczan magnezu). Powstaną w ten sposób 4 porcje. Wypij pierwszą część mieszanki (3/4 szklanki). Możesz popłukać usta kilkoma łykami wody dla zabicia gorzkiego posmaku lub możesz dodać nieco soku z cytryny, aby poprawić smak mieszanki. Niektórzy piją ją przez słomkę, żeby ominąć kubki smakowe języka. Pomaga też umycie zębów lub wypłukanie ust sodą oczyszczoną. Jednym z efektów działania soli gorzkiej jest poszerzenie dróg żółciowych, co ułatwia przechodzenie kamieni. Ponadto sole te oczyszczają jelita ze złogów, które mogą utrudniać pozbywanie się kamieni. (Jeżeli jesteś uczulony na sól gorzką lub jeżeli nie możesz jej przełknąć możesz użyć innej równie skutecznej substancji – cytrynianu magnezu – w takiej samej dawce). Naszykuj cytrusy, których użyjesz później, aby mogły ogrzać się do temperatury pokojowej.

20:00: wypij drugą porcję (3/4 szklanki) soli gorzkiej.

21:30: Jeżeli jeszcze nie wypróżniałeś się i nie przeprowadziłeś czyszczenia jelita grubego

w ciągu ostatnich 24 godzin, zrób lewatywę wodną. Wywoła ona serię wypróżnień[2].

21:45: Umyj dokładnie grejpfruty (lub cytryny i pomarańcze). Wyciśnij je ręcznie i usuń miąższ. Potrzebujesz ¾ szklanki soku. Wlej sok i pół szklanki oliwy z oliwek do słoika. Zamknij szczelnie i mocno potrząśnij dopóki roztwór nie stanie się wodnisty. Najlepiej gdy wypijesz tą mieszankę około 22:00, ale jeżeli w między czasie poczujesz, że musisz jeszcze kilka razy iść do łazienki możesz opóźnić to o 10 minut.

22:00: Stań przy łóżku (nie siadaj) i wypij całą tę miksturę bez przerywania. Niektórzy wolą pić ją przez słomkę. Picie z zatkanym nosem wydaje się działać najlepiej. Jeżeli musisz, pomiędzy łykami użyj trochę miodu, co pomoże w łatwiejszym przełknięciu mikstury. Większość osób nie powinna mieć jednak problemów z wypiciem mieszanki na raz. Postaraj się, aby nie zajęło ci to więcej niż 5 minut (jedynie osoby w podeszłym wieku lub osłabione mogą poświęcić więcej czasu).

POŁÓŻ SIĘ NATYCHMIAST!

Ma to zasadnicze znaczenie dla uwolnienia kamieni żółciowych. Zgaś światło i połóż się płasko na plecach z poduszką lub dwoma poduszkami pod głową. Głowa powinna być wyżej niż brzuch. Jeżeli jest ci niewygodnie połóż się na boku z podciągniętymi kolanami. Leż nieruchomo przez przynajmniej 20 minut i postaraj się nic nie mówić! Skup się na wątrobie. Niektórym pomaga umieszczenie kompresu z oleju rycynowego na brzuchu nad wątrobą. Możesz poczuć jak kamienie przemieszczają się przez drogi żółciowe niby kulki. Nie będziesz czuł żadnego spazmu czy bólu ponieważ magnez z soli gorzkiej będzie utrzymywał kanały żółciowe otwarte i rozluźnione, a żółć wydzielona razem z kamieniami ułatwi im przesuwanie się w wątrobie. (Zdecydowanie różni się to od ataku kamieni żółciowych gdy nie ma magnezu i żółci). Jeżeli w nocy poczujesz konieczność wypróżnienia, zrób to. Sprawdź też czy już wydaliłeś małe kamienie (zielonkawe lub brązowawe), które będą pływać w muszli. W nocy i w ciągu pierwszych godzin poranka możesz czuć mdłości. Jest to głównie spowodowane silnym i nagłym wydaleniem kamieni żółciowych i toksyn

z wątroby i woreczka żółciowego, co powoduje wpychanie mikstury z powrotem do żołądka. Mdłości miną w ciągu następnych kilku godzin.

Następny poranek

6:00-6:30: Po przebudzeniu, ale nie przed 6:00 rano, wypij trzecią szklankę soli gorzkiej (jeżeli czujesz pragnienie wypij szklankę ciepłej wody przed wypiciem soli). Odpoczywaj, czytaj lub medytuj. Jeżeli czujesz się zmęczony możesz wrócić do łóżka, choć lepiej będzie jeżeli pozostaniesz w pozycji pionowej. Większość osób czuje się dobrze i mogą wykonać niezbyt forsowne ćwiczenia, jak joga.

8:00-8:30: Wypij czwartą, ostatnią, porcję soli, ¾ szklanki.

10:00-10:30: Możesz wypić świeżo wyciśnięty sok owocowy. Po pół godzinie możesz zjeść jeden lub dwa kawałki świeżego owocu. Po godzinie możesz zjeść zwykły posiłek (lekkostrawny). Przed wieczorem lub przed następnym porankiem powinieneś wrócić do normalnych czynności i zauważyć pierwsze oznaki poprawy. Kontynuuj spożywanie lekkich posiłków przez następne 2-3 dni. Pamiętaj, że twoja wątroba i woreczek żółciowy przeszły właśnie poważną „operację”, jednakże bez szkodliwych skutków ubocznych lub kosztów. Uwaga: Pij wodę jak tylko poczujesz pragnienie, prócz momentów zaraz po wypiciu soli i przez pierwsze dwie godziny po wypiciu mieszanki oliwy.

Jakich wyników możesz oczekiwać?

W ciągu poranka a nawet popołudniu po płukaniu będziesz miał liczne wodniste wypróżnienia. Początkowo będą one składać się z kamieni wymieszanych z resztkami jedzenia, a później z kamieni i wody. Większość kamieni jest groszkowo zielona i pływa

w muszli ponieważ zawiera cząsteczki żółci (Rysunek 13a). Kamienie mogą mieć różny odcień zieleni, jak również mogą mieć jaskrawe zabarwienie czy połysk. Kolor ten wywołuje żółć wątrobowa.

Rys. 13a: Zabarwione na zielono kamienie żółciowe

Kamienie żółciowe mogą mieć różne rozmiary, kolory i kształty. Kamienie o jasnej barwie powstały niedawno. Kamienie o ciemnozielonej barwie są najstarsze. Niektóre są rozmiaru groszka lub mniejsze, podczas gdy inne mogą nawet osiągać rozmiar 3 cm. Mogą pojawić się tuziny lub nawet setki kamieni (różnych kształtów i kolorów) wydalanych na raz (zobacz Rysunek 13b). Zwróć uwagę również na kamienie brązowawe lub białe. Niektóre z nich mogą pójść na dno ze stolcem. Są one uwapnionymi kamieniami pochodzącymi z woreczka żółciowego. Zawierają cięższe substancje toksyczne i jedynie niewielkie ilości cholesterolu (zobacz Rysunek 13c). Wszystkie zielone i żółtawe kamienie będą miękkie jak kit, dzięki działaniu soku jabłkowego.

Rys.13b: Różne rodzaje kamieni żółciowych

Rys.13c: Uwapnione i półuwapnione kamienie (przecięte na pół)

Możesz również zauważyć warstwy białej lub brązowawej wydzieliny lub „piany” pływającej w muszli. Piana ta składa się z milionów malutkich kryształków cholesterolu o ostrych brzegach, które łatwo mogą uszkodzić małe kanały żółciowe. Wydalenie ich jest równie ważne. Postaraj się określić ile mniej więcej wydaliłeś kamieni. Aby całkowicie uleczyć zapalenie kaletki, bóle pleców, alergie lub inne problemy zdrowotne i aby zapobiec pojawianiu się innych chorób, musisz usunąć wszystkie kamienie. Może to oznaczać 8 do 12 płukań, które możesz przeprowadzać w odstępach trzytygodniowych lub co miesiąc. (Nie przeprowadzaj płukań częściej!) Trzytygodniowa przerwa pomiędzy płukaniami może zawierać sześciodniowe przygotowanie do następnego płukania, ale najlepiej aby kolejne zaczęło się po upływie trzech tygodni od ostatniego płukania. Jeżeli nie możesz przeprowadzać ich tak często, możesz robić to rzadziej. Ważne abyś pamiętał, że gdy zaczniesz oczyszczać wątrobę, powinieneś kontynuować oczyszczanie dopóki przez dwa kolejne płukania nie wydalisz żadnych kamieni. Pozostawienie wątroby do połowy wolnej od kamieni przez dłuższy okres czasu (trzy miesiące lub dłużej) może spowodować większy dyskomfort niż nieczyszczenie jej wcale. Wątroba zacznie funkcjonować lepiej już po pierwszym płukaniu i możesz zauważyć nagłą poprawę, czasem nawet w ciągu kilku godzin. Bóle złagodnieją, nabierzesz energii i zdecydowanie poprawi się twoja jasność myślenia. Jednakże w ciągu następnych kilku dni kamienie z głębi wątroby przemieszczą się „do przodu” w kierunku dwóch głównych kanałów żółciowych (kanałów wątrobowych), co może spowodować nawrót części lub wszystkich poprzednich symptomów i uczucia dyskomfortu. W zasadzie możesz być nieco rozczarowany krótkotrwałą poprawą stanu zdrowia. Jednak objawy te oznaczają jedynie, że niektóre z kamieni nie zostały usunięte i są gotowe do uwolnienia się przy kolejnym płukaniu. Jednakże, zdolności wątroby do samoregeneracji

i reakcje oczyszczania polepszą się znacznie, dodając niezwykłą dawkę efektywności do tego jakże ważnego organu ciała. Jeżeli kilka mniejszych kamieni pozostanie w wątrobie przemieszczając się po tysiącu mniejszych kanałów żółciowych w kierunku większych dróg żółciowych, mogą one łączyć się w większe skupiska i wywołać objawy, których doświadczałeś wcześniej, jak bóle pleców, bóle głowy, bóle uszu, problemy trawienne, wzdęcia brzucha, drażliwość, złość i tak dalej, choć mogą być one mniej uciążliwe niż te, których doświadczałeś poprzednio. Jeżeli w dwóch następujących po sobie płukaniach nie wydalisz kamieni, co może się zdarzyć już po 6 lub 8 płukaniach (w zaawansowanych przypadkach może być potrzebne 10 do 12 lub więcej), twoja wątroba może zostać uznana za „wolną od kamieni.” Jednakże zaleca się, aby powtarzać płukanie co sześć do ośmiu miesięcy. Każde płukanie będzie dodatkowym pozytywnym impulsem dla wątroby i uwolni ją od toksyn lub nowo utworzonych kamieni, które mogły pojawić się w międzyczasie.

Przestroga: Nigdy nie przeprowadzaj płukania gdy cierpisz na dolegliwość o ostrym przebiegu, nawet jeżeli jest to zwykłe przeziębienie. Jeżeli cierpisz na chorobę przewlekłą oczyszczenie wątroby będzie najlepszą rzeczą, jaką możesz dla siebie zrobić.

Ważne! Proszę o uważne zapoznanie się z poniższym:

Płukanie wątroby jest jedną z najlepszych i najbardziej skutecznych metod odzyskania zdrowia. Nie pociąga za sobą żadnego ryzyka, jeżeli tylko przestrzegasz wszystkich zaleceń zawartych w niniejszej książce. Proszę o uważne zapoznanie się z poniższą informacją prewencyjną. Jest wiele osób, które poddały się płukaniu wątroby bazując na przepisie, który otrzymali od znajomych lub znaleźli w internecie i cierpieli z powodu niepotrzebnych komplikacji. Nie posiadali oni pełnej wiedzy o procedurze oraz o sposobie jej działania wierząc, że wystarczy jedynie usunąć kamienie żółciowe z wątroby i woreczka żółciowego. Jest bardzo prawdopodobne, że wydobywając się z ciała, niektóre z tych kamieni utkną

w jelicie grubym. Mogą zostać dość szybko usunięte przez płukanie jelita. Powinno ono zostać przeprowadzone najlepiej w ciągu drugiego lub trzeciego dnia po płukaniu wątroby. Jeżeli kamienie pozostaną w jelicie, mogą powodować podrażnienia, infekcje, bóle głowy, dyskomfort okolicy brzucha, problemy z tarczycą i temu podobne. Kamienie te mogą wreszcie stać się przyczyną toksemii ciała (zatrucia z obecnością toksyn we krwi). Jeżeli

w miejscu gdzie mieszkasz nie masz dostępu do płukania jelit, możesz przeprowadzić lewatywę kawową, a następnie wodną, lub też 2 lub 3 lewatywy wodne. Jednak nawet to nie zagwarantuje, że wszystkie kamienie zostaną usunięte. Trudno jest zastąpić płukanie jelita zwykłą lewatywą. Jednak płukanie jelita lewatywą z użyciem zestawu do hydrokolonoterapii (deski) jest najbardziej zbliżone do profesjonalnego płukania jelita grubego. Jeżeli zdecydujesz się na zastosowanie innej metody niż te dwie, wymieszaj łyżeczkę soli gorzkiej w szklance ciepłej wody i wypij zaraz po przebudzeniu rano w dniu jakiejkolwiek innej lewatywy po płukaniu wątroby.

Znaczenie oczyszczania jelita grubego i nerek:

Pomimo, że samo płukanie wątroby jest niezwykle skuteczne, najlepiej jeżeli przeprowadzane jest po oczyszczaniu jelita grubego i nerek. Oczyszczanie jelita grubego zapewnia bezproblemowe usunięcie kamieni żółciowych. Z kolei oczyszczanie nerek sprawia, że toksyny uwolnione z wątroby podczas płukania nie będą obciążały tych niezwykle ważnych organów wydalniczych. Jednakże jeżeli nie miałeś nigdy problemów z nerkami, kamieni nerkowych lub zapalenia pęcherza możesz od razu zacząć sekwencję oczyszczanie jelita-płukanie wątroby-oczyszczanie jelita. Tym niemniej upewnij się, że oczyścisz nerki później. Powinieneś przeprowadzić oczyszczanie nerek po mniej więcej 2 do 4 płukań wątroby

i powtórnie po tym, jak twoja wątroba będzie zupełnie czysta (przeczytaj również Oczyszczanie nerek w rozdziale 5). Zamiast tego możesz wypić szklankę herbatki nerkowej (przeczytaj przepis na oczyszczanie nerek) po 2 lub 3 dniach po każdym płukaniu wątroby. Zastosuj główne wskazówki tak samo jak w wypadku przygotowania do oczyszczania nerek. Płukanie nerek i wątroby może przebiegać w tym samym czasie, ale unikaj picia herbaty oczyszczającej nerki w dniu samego płukania wątroby. Osoby, których jelito grube jest

w znacznym stopniu zablokowane, lub które mają historię zaparć, powinny zastosować 2 do 3 czyszczeń jelitowych zanim przystąpią do płukania wątroby. Ponadto trzeba podkreślić, że bardzo ważne jest, aby oczyścić jelito do trzech dni po każdym płukaniu wątroby. Usunięcie kamieni żółciowych z wątroby i woreczka żółciowego może pozostawić niektóre z kamieni

i toksycznych odpadów w jelicie. Usunięcie ich jest niezbędne dla zdrowia.

Uwaga odnośnie picia wody podczas oczyszczania!

Podkreślam, że możesz pić wodę w dowolnym czasie podczas płukania, oprócz momentów tuż przed i tuż po wypiciu mieszanki soli gorzkiej (odczekaj mniej więcej 20 minut). Ponadto unikaj picia wody pomiędzy 21:30 a 2:00 (jeżeli obudzisz się). Poza tymi momentami możesz pić wodę kiedy tylko poczujesz pragnienie.

Masz trudności z płukaniem? Nietolerancja soku jabłkowego

Jeżeli z jakiegoś powodu nie tolerujesz soku jabłkowego (lub jabłek), możesz zastąpić je następującymi ziołami: gold coin Grass i przewiercień (Bupleurum). Zioła te można kupić

w formie nalewki jako Gold Coin Grass (GCG), w butelkach 220 ml (przejrzyj Informacje

o produktach na końcu książki). Kwas jabłkowy zawarty w soku jabłkowym bardzo skutecznie rozpuszcza zastałą żółć i rozmiękcza kamienie. (Więcej szczegółów odnośnie kwasu jabłkowego znajdziesz poniżej). Sok z żurawiny również zawiera kwas jabłkowy

i może być używany zamiast soku jabłkowego, (szczegóły poniżej). Wspomniane powyżej zioła są również skuteczne w rozmiękczaniu kamieni żółciowych i dlatego można ich użyć jako krok przygotowawczy do płukania wątroby, choć może to potrwać nieco dłużej niż przy użyciu soku jabłkowego lub żurawinowego. Nalewkę należy przyjmować w dawce 1 łyżka dziennie na pusty żołądek, 30 minut przed śniadaniem. Powinno się je stosować przez 8 do 9 dni przed płukaniem wątroby.

Nietolerancja soli gorzkiej (Epsom Salts)

Jeżeli jesteś uczulony na sól gorzką lub jeżeli nie możesz jej znieść, możesz użyć cytrynianu magnezu (choć nie jest tak skuteczny jak sól gorzka). Cytrynian magnezu można kupić bez problemu w większości aptek.

Nietolerancja oliwy z oliwek

Jeżeli jesteś uczulony na oliwę z oliwek, lub jeżeli nie możesz jej znieść, możesz użyć czystego oleju z makadamii, oleju z pestek winogron z pierwszego tłoczenia lub tłoczonego na zimno, oleju słonecznikowego lub innego oleju z pierwszego tłoczenia. Nie używaj oleju rzepakowego, sojowego lub podobnych. (Więcej informacji na temat zdrowych i szkodliwych olejów znajdziesz w książce autora Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania). Zaznaczam jednak, że oliwa z oliwek typu extra virgin działa najlepiej w oczyszczaniu.

Jeśli cierpisz na chorobę woreczka żółciowego lub nie masz woreczka żółciowego

Jeżeli cierpisz na chorobę woreczka żółciowego lub został on już usunięty, powinieneś pić sok z żurawiny lub Gold Coin Grass przez 2 do 3 tygodni (około jednej butelki) zanim rozpoczniesz płukanie wątroby. Więcej szczegółów znajdziesz w poprzednich i następnych podrozdziałach. Możesz również przyjmować suplement żółci. Większość suplementów żółci zawiera żółć wołową. Bez woreczka żółciowego możesz nigdy nie być w stanie dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości żółci aby mógł poprawnie trawić pożywienie. Obniż dawkę lub przestań przyjmować dany suplement jeżeli zauważysz, że pojawiła się biegunka. Zasięgnij opinii lekarza odnośnie tego, który produkt będzie dla ciebie najlepszy.

Osoby, które nie powinny używać soku jabłkowego

Niektóre osoby mogą mieć trudności z piciem soku jabłkowego w dużych ilościach, jakie wymagane są przy płukaniu wątroby. Dotyczy to osób cierpiących na cukrzycę, hipoglikemię, grzybicę (Candida), raka i mających wrzody żołądkowe. W takich przypadkach możesz zastąpić sok jabłkowy kwasem jabłkowym w formie proszku. Postaraj się unikać kwasu jabłkowego w kapsułkach, zwłaszcza jeżeli zawierają one także inne składniki. Najlepiej aby kwas jabłkowy został dobrze rozpuszczony przed połknięciem. Czas przygotowania jest taki sam jak w wypadku picia soku jabłkowego, poza tym, że pół do 1 łyżeczki kwasu jabłkowego rozpuszczonego w czterech do sześciu szklanek (250ml) wody o temperaturze pokojowej zastępuje 960 ml soku dziennie. Pij tą mieszankę w niewielkich ilościach przez cały dzień. Spożywczy proszek kwasu jabłkowego (niewymieszany z magnezem lub innymi składnikami) jest bardzo tani i można go kupić przez internet w sklepach ze zdrową żywnością. Wszystkie winiarnie używają go do produkcji wina (zobacz Informacje

o produktach na końcu książki). Sok żurawinowy także zawiera sporo kwasu jabłkowego

i może być użyty podczas przygotowania (120 ml soku wymieszane w 120 ml wody 4 razy dziennie przez 6 dni). Może być również wymieszany z sokiem jabłkowym. Codzienne picie soku żurawinowego przez dwa lub trzy tygodnie przed płukaniem wątroby niesie ze sobą dodatkowe korzyści. Inną alternatywą jest Gold Coin Grass. Zalecenia są takie same jak dla osób nietolerujących soku jabłkowego. Możesz spróbować pić sok żurawinowy lub kwas jabłkowy podczas jednego płukania, a Gold Coin Grass podczas następnego, aby sprawdzić co działa najlepiej. Czwartą alternatywą jest ocet jabłkowy: wymieszaj 1 do 2 łyżek

w szklance wody i pij 4 porcje dziennie przez 6 dni.

Ból głowy lub nudności po płukaniu wątroby

W większości przypadków bóle głowy lub nudności w pierwszych dniach po płukaniu pojawiają się gdy nieprzestrzegałeś wszystkich zaleceń dokładnie. (Zobacz podrozdział powyżej). Jednakże w niektórych, nielicznych przypadkach, kamienie żółciowe mogą wydostawać się z wątroby nawet po zakończeniu płukania. Toksyny uwolnione z takich kamieni mogą dostawać się do układu krążenia i mogą powodować dyskomfort. W takim przypadku może okazać się pomocne picie około 120 ml soku jabłkowego przez 7 kolejnych dni, lub aż do czasu gdy nie ustąpi uczucie dyskomfortu po płukaniu wątroby. Najlepiej pić sok jabłkowy na pół godziny przed śniadaniem. Dodatkowo niezbędne może okazać się czyszczenie jelita, aby uwolnić te kamienie, które zostały wydalone później. Metoda oczyszczania tkankowego (wodą jonizowaną), jak wspomniano wcześniej, również pomaga

w wydalaniu krążących po organizmie toksyn. Jeżeli do termosu z wodą włożysz kawałek świeżego imbiru, po wypiciu takiej wody nudności miną szybko. Picie 2 do 3 filiżanek herbaty rumiankowej również pomaga ukoić przewód pokarmowy i układ nerwowy. Rumianek jest również dobrym „rozbijaczem kamieni” które zostały uwapnione.

Podczas płukania jest ci niedobrze

Jeżeli zastosowałeś się do wszystkich instrukcji odnośnie samej procedury, a mimo to czujesz się źle podczas przeprowadzania samego płukania, nie musisz się obawiać, że coś jest nie tak. Pomimo, że nie zdarza się to często, możesz wymiotować lub czuć mdłości w nocy. Dzieje się tak w przypadku wyrzucania żółci z woreczka żółciowego i kamieni z taką siłą, że powoduje ona cofanie oleju do żołądka. Gdy olej połączony z żółcią wraca do żołądka, może powodować nudności. W takim przypadku możesz poczuć uwalnianie kamieni. Nie będzie to silny ból, jedynie niewielki skurcz. Podczas jednego z moich 12 płukań wątroby spędziłem okropną noc. Jednak pomimo, że zwymiotowałem większą część mikstury oleju, płukanie było równie skuteczne jak każde inne. Zanim bowiem zwymiotowałem mieszankę, olej dokonał już pracy, której powinien był dokonać, to znaczy uaktywnił wydalanie kamieni. Jeżeli przydarzy się to także tobie pamiętaj, że będzie to jedynie jedna noc złego samopoczucia. Powrót do zdrowia po zwykłej operacji woreczka żółciowego może zająć tygodnie lub nawet miesiące. Operacja może również spowodować ból i cierpienie w ciągu następnych lat.

Płukanie wątroby nie przyniosło oczekiwanych rezultatów

W niektórych przypadkach, choć niezwykle rzadko, płukanie wątroby nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Oto dwa główne powody oraz sposoby na to, jak zapobiec pojawieniu się trudności:

1. Prawdopodobnie ogromna blokada w twoich wątrobowych drogach żółciowych spowodowana niezwykle gęstą strukturą kamieni, uniemożliwiła zmiękczenie ich przez sok jabłkowy podczas pierwszego płukania. W niektórych przypadkach dopiero za 2 lub 3 razem kamienie zaczną się uwalniać. Chanca piedra (Phyllanthus niruri), znana również jako „rozbijacz kamieni”, może pomóc przygotować twoją wątrobę i woreczek żółciowy na uwolnienie kamieni żółciowych, zwłaszcza jeżeli są to uwapnione kamienie woreczka żółciowego. Rozpuść 20 kropli ekstraktu chanca piedra (przeczytaj Informacje o produktach pod koniec książki) w szklance wody 3 razy dziennie przez przynajmniej 2 do 3 tygodni przed następnym płukaniem. Olej miętowy (do użytku wewnętrznego) w formie kapsułek, działa również bardzo dobrze przy rozpuszczaniu uwapnionych kamieni żółciowych lub zmniejsza ich rozmiar. Jest jednak ciężko znaleźć go w czystej postaci. Często jest wymieszany

z innymi składnikami, co może zmniejszać jego skuteczność. Także picie 2 do 3 filiżanek herbaty rumiankowej dziennie pomaga rozpuścić uwapnione kamienie. Innym pomocnym zabiegiem jest nasączenie kawałka flanelki w ciepłym occie jabłkowym i położenie jej na brzuchu w okolicach wątroby/woreczka żółciowego podczas 20-30 minut leżenia nieruchomo. Niektóre osoby odczuły więcej pozytywnych efektów po zastosowaniu octu zamiast oleju rycynowego. Zioła goryczki chińskiej (Chinese gentian) i przewiercenia (Bupleurum) pomagają częściowo przełamać blokady, a tym samym lepiej przygotować wątrobę do skuteczniejszego płukania. Zioła te można kupić jako nalewka. Bardziej znane są pod nazwą Chinese Bitters (Zioła Chińskie). (Przeczytaj Informacje o produktach pod koniec książki). Odpowiednią dawką dla takiej nalewki jest ½ do 1 łyżeczki raz dziennie na pusty żołądek, około 30 minut przed śniadaniem. Powinno się ją stosować przez 3 tygodnie zanim rozpocznie się picie soku jabłkowego (lub używanie innych środków zastępujących go, mówionych w podrozdziałach powyżej). Jakiekolwiek nieprzyjemne reakcje oczyszczające powinny ustąpić po 3 do 6 dniach. Mogą również być mniej dokuczliwe dzięki zastosowaniu metod oczyszczających tkanki gorącą wodą jonizowaną, utrzymanie jelita grubego w czystości przez stosowanie oxyflush, oxypowder, kolosanu, płukania jelita lub lewatywy. Inną metodą jest picie codziennie przez tydzień 3 łyżek nierozcieńczonego, niesłodzonego soku z cytryny 15 do 30 minut przed śniadaniem. To pobudza woreczek żółciowy i przygotowuje go do bardziej skutecznego płukania wątroby.

2. Być może nie przestrzegałeś dokładnie zaleceń. Jakiekolwiek odstępstwa od opisanej procedury lub zmiany dawek oraz czasu wykonywania opisanych powyżej kroków mogą uniemożliwić osiągnięcie pożądanych rezultatów. U wielu osób płukanie wątroby nie zadziała dopóki nie wyczyszczą oni swojego jelita grubego. Nadmierne nagromadzenie odpadów i gazów ogranicza konieczne wydzielanie żółci i uniemożliwia mieszaninie oleju swobodne przemieszczanie się po przewodzie pokarmowym. U osób z mocnymi zaparciami woreczek żółciowy może prawie nie otworzyć się podczas płukania. Najlepszą porą na płukanie jelitowe lub inną metodę oczyszczania jelita jest sam dzień płukania wątroby.

Źródło: A. Moritz, „Niezwykłe płukanie wątroby i woreczka żółciowego”.

Kurkuma – właściwości i zastosowanie. Jak wykorzystać kurkumę w celach leczniczych?

Kurkuma długa, ostryż barwierski, domowy lub jawajski to nazwy, którymi określa się kurkumę . Roślina ta pochodzi z rodziny imbirowatych, a jej naturalne środowisko to Indie. Jakie są właściwości kurkumy i czy warto ją spożywać?

Stosuje się ją do barwienia żywności, kosmetyków i tkanin.

Surowcem farmaceutycznym kurkumy jest kłącze (korzeń), którego temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35°C. Poza faktem, iż wykazuje wiele działań biologicznych, kurkuma jest przyprawą orientalną . Wchodzi w skład mieszanek orientalnych, np. curry lub garam masala. Dzięki obecności kurkuminy , która nadaje przyprawie żółto-pomarańczowy kolor, kurkuma jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle:

Kłącze kurkumy zawiera wiele cennych związków o licznych działaniach biologicznych:

kurkuminoidy: głównie kurkumina ; kwas ferulowy;

olejki eteryczne : bisabolen; guajan; α-, β-turmeron; zingiberen; arkurkumen;

polisacharydy: arabinogalaktan; skrobia.

Kurkuma działa spazmolitycznie (rozkurczająco) na mięśnie gładkie występujące w drogach żółciowych. Skutkiem tego jest wzmożone wydzielanie żółci i ułatwienie jej swobodnego przepływu. Dodatkowo przywraca ona prawidłową kurczliwość pęcherzyka żółciowego, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, a nawet może przyczynić się do stopniowego rozpuszczania już obecnych kamieni (głównie cholesterolowych). Poza pobudzaniem dróg żółciowych, kurkuma wzmaga także wydzielanie soku trzustkowego i żołądkowego. W obrębie dróg żółciowych i przewodu pokarmowego działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Kurkumina, która jest głównym składnikiem kurkumy, wykazuje działanie:

przeciwzapalne,

antyoksydacyjne,

przeciwnowotworowe .

Szczególnie ważne są jej właściwości antyoksydacyjne – kurkumina neutralizuje reaktywne formy tlenu, które uszkadzają komórki organizmu. Przyczynia się także do spadku LDL (tzw. złego cholesterolu). Oprócz tego działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.

Kurkuma – właściwości lecznicze

Wyciągi wodne lub alkoholowe z kłącza kurkumy stosuje się w niewydolności wątroby i niedostatecznym wytwarzaniu żółci. Zaleca się je osobom, u których występują:

stany zapalne wątroby,

stany zapalne pęcherzyka żółciowego,

kamica dróg żółciowych,

żółtaczka mechaniczna,

upośledzone wydzielanie soków trawiennych,

nieżyt żołądka.

Mogą po nie sięgać pacjenci, którzy chcą się pozbyć uczucia pełności, wzdęć i zaparć.

Suplement diety z kurkuminą – dawkowanie

Nie każdy wie, jak spożywać kurkumę w sposób właściwy. Główny składnik kurkumy – kurkumina – słabo rozpuszcza się w wodzie. Równie źle wchłania się z przewodu pokarmowego, dlatego jej obecność w surowicy jest prawie niewykrywalna. W związku z tym za bezpieczną uznaje się dawkę aż 8 g kurkuminy na dobę.

Aby zwiększyć biodostępność kurkumy w świetle jelit, należy ją łączyć z piperyną. Jest to naturalny biowzmacniacz, który zwiększa rozpuszczalność kurkuminy, a przez to jej wchłanialność. Piperyna pozyskiwana jest z owoców pieprzu czarnego – kurkuma z pieprzem to najlepsze i najzdrowsze połączenie.

Kto nie może używać kurkumy? Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do stosowania surowca są:

niedrożność dróg żółciowych,

kamica żółciowa .

W podanych przypadkach stosowanie kurkumy należy skonsultować z lekarzem. W wymienionych dolegliwościach spożywanie zbyt dużej ilości kurkumy może powodować działania niepożądane, takie jak dolegliwości żołądkowe i biegunki.

Kurkuma wykazuje wiele drogocennych właściwości leczniczych. Może być stosowana w leczeniu wielu dolegliwości. Warto wiedzieć, jakie korzyści zdrowotne płyną z jej stosowania i sięgać po nią częściej.

Data aktualizacji: 21.06.2022 r.

Akupunktura Bydgoszcz. Ziołolecznictwo. Leczenie bólu.

Kamica żółciowa a Tradycyjna Medycyna Chińska

Leczenie kamicy żółciowej z wykorzystaniem ziół i akupunktury

Kamica pęcherzyka żółciowego (łac. cholelithiasis – chole – żółć; lith – kamień), powszechnie nazywana kamicą żółciową, jest powszechnym problemem zdrowotnym i jedną z głównych przyczyn operacji brzusznych. W USA odbywa się ponad pół miliona cholecystektomii (operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego) rocznie. Operację przeprowadza się w celu uniknięcia kilku potencjalnych komplikacji: kolki żółciowej, wywołanej przemieszczeniem kamienia do przewodu żółciowego, potencjalnego zablokowania przepływu żółci, powodującego uszkodzenie wątroby i trzustki oraz zapalenie pęcherzyka żółciowego, powodujące ból, gorączkę i zaburzenia trawienia.

Po usunięciu pęcherzyka żółciowego, większość pacjentów jest uwolniona od objawów, które ich nękały, włączając przewlekłe zaburzenia trawienia i bóle brzucha, o których nawet wcześniej nie myśleli, że są związane z kamieniami pęcherzyka żółciowego czy też zapaleniem pęcherzyka żółciowego. Innym rezultatem cholecystektomii jest zmniejszone wydzielane żółci z posiłkiem. Pacjenci z usuniętym pęcherzykiem żółciowym mogą prowadzić normalne życie, ale muszą być ostrożni co do ilości spożywanego pokarmu na jeden posiłek, zwłaszcza w odniesieniu do pokarmów tłustych, gdyż żółć przyczynia się do trawienia tłuszczy, rozpuszczając tłuszcze do dalszego enzymatycznego rozkładu i wchłaniania.

Pomimo stałego doskonalenia technik operacyjnych i ogólnie pozytywnych efektów, wielu pacjentów z kamicą pęcherzyka żółciowego woli uniknąć operacji i zachować pęcherzyk żółciowy. Można to osiągnąć dzięki rozpuszczeniu kamieni i/lub usunięciu ich z pęcherzyka żółciowego do jelit. Jest kilka metod usuwania kamieni z pęcherzyka żółciowego, jak litotrypsja czy rozpuszczanie kamieni za pomocą soli żółciowych, zwykle kwasu ursodeoksycholowego (tylko w przypadku małych kamieni). Problem jest taki, ze jeżeli pęcherzyk żółciowy nie jest usunięty, często dochodzi do nawrotów i kamienie powstają na nowo. Jednakże osoby, które poczynią stosowane zmiany w swoim stylu życia w odniesieniu do jedzenia oraz ćwiczeń, mają szansę uniknąć nawrotu.

Medycyna chińska często jest postrzegana jako alternatywa do leczenia operacyjnego przez pacjentów z rozpoznaną kamicą pęcherzyka żółciowego. Wykorzystywana jest zwykle terapia ziołami w połączeniu z akupunkturą. Zachodnia metoda rozpuszczania kamieni za pomocą kwasu ursodeoksycholowego (który jest najważniejszą solą żółciową znajdującą się w żółci niedźwiedzia – urso = niedźwiedź) chociaż nie jest on w medycynie zachodniej pozyskiwany od niedźwiedzi, lecz syntetycznie. We współczesnych Chinach żółć niedźwiedzia, w połączeniu z kurkumą i różową trawą włosową, jest stosowana jako leczenie w przypadku kamicy żółciowej i zapalenia pęcherzyka żółciowego.

Medycyna chińska postrzega prawidłowy przepływ żółci jako manifestację prawidłowego przepływu Qi Wątroby, natomiast gdy dochodzi do Zastoju Qi Wątroby, co może być wywołane np. przez depresję, przepływ żółci ulega zaburzeniu. Zmniejszony przepływ żółci, zaburza z kolei Funkcje Qi i prowadzi do dalszych problemów, obejmujących zwykle stres emocjonalny, co z kolei nasila zastój i zaburzenia w obszarze jamy brzusznej. Jak natomiast wiemy, słaby przepływ żółci, sprzyja powstawaniu kamieni żółciowych.

Kamienie żółciowe są diagnozowane zwykle dopiero wtedy, gdy powodują występowanie oczywistych objawów, zwłaszcza bólu kolkowego. Pojawienie się bólu przyczynia się zwykle do nawiązania kontaktu z lekarzem i poszukiwaniu przyczyny bólu. Często jednak kamica pęcherzyka żółciowego przebiega bezobjawowo przez wiele lat. W końcu zwykle objawy zaczynają występować.

Tradycyjna Medycyna Chińska korzysta z ziół podczas leczenia kamicy żółciowej. Najpierw, przez okres 2-3 miesięcy stosuje się zioła, które mają za zadanie zmniejszyć wielkość kamieni żółciowych, następnie przez okres od miesiąca do dziesięciu miesięcy podaje się zioła, przyczyniające się do usunięcia zmniejszonych już kamieni z pęcherzyka żółciowego. Przez cały czas pacjent ma prowadzoną także terapię akupunkturą i oczywiście konieczne są zmiany dotyczące stylu życia, jak zwiększenie ilości ruchu i stosowna dieta, z ograniczeniem tłuszczów, a za to bogata w błonnik.

zdjęcie źródło:

www.megapedia.pl

PREPRATY CHIŃSKIEJ MEDYCYNY NATURALNEJ

KAMICA ŻÓŁCIOWA – Dwa główne powody kamicy żółciowej, to spożywanie pokarmów bogatych w cholesterol (głównym składnikiem kamieni jest cholesterol i żółć) oraz brak wody w organizmie`, co powoduje, że żółć w woreczku żółciowym jest za bardzo zagęszczona, prowadząc do wytrącania się kamieni. Z tego powodu, należy pić dużo wody miedzy posiłkami, tak żeby mocz był bezbarwny (przynajmniej 3 razy dziennie po 2 szklanki) oraz ograniczyć spożycie wszelkich pokarmów zawierających nadmiar białka poch. zwierzęcego oraz cholesterolu i mogących podnosić jego poziom w organizmie (wszelkie pokarmy mięsne, nabiałowe, słodycze ciasta, kawa itp.). Całkowity zakaz picia kawy i spożywania czekolady.

Najlepiej gdyby na okres leczenia (ok. 3 miesiące) dieta była całkowicie roślinna.

Unikać leków zawierających estrogen oraz syntetycznych witamin z grupy B i wapnia.

Trzy razy dziennie między posiłkami należy wypić po 1 szklance mieszanki wody JAN i ZUBER (3 części Jana i 1 cześć Zubera).

Olej z oliwek tłoczony na zimno (EXTRA VERGINE) – codziennie rano ok. 5 min przed śniadaniem wypić 1 duża łyżkę oleju z oliwek oraz sok z 1 całej cytryny (sok z cytryny może być zmieszany z woda).

Dodatkowo 2 razy dziennie z posiłkami można spożyć po 1 dużej łyżce oleju z oliwek, jako dodatek do surówek, zup, chleba czy ziemniaków.

Najlepsze wyniki w leczeniu kamicy żółciowej daje chiński preparat Lidan Paishi Pian – 3 razy dziennie po 5 tabletek między posiłkami popijając wodą. Kuracja powinna składać się z 4 serii po 5 opakowań. Razem 20 opakowań tego środka. Jest to bezwzględnie najlepszy środek ziołowy do stosowania w przypadku kamicy żółciowej i najczęściej usuwa kamienie, choć nie zawsze jest skuteczny. Pomimo tego jednak warto spróbować przy jego pomocy usunąć kamienie, gdyż operacja powinna stanowić ostateczność, choćby z tego powodu, że osoby pozbawione woreczka żółciowego mają dwa razy większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i doświadczają częstych dolegliwości trawiennych. KAMICA NERKOWA – Główne powody kamicy nerkowej: nadmiar szczawianów w organizmie, co stanowi wynik spożywania takich produktów jak: czekolada, kawa, herbata, piwo, cola, szpinak, rabarbar, orzeszki ziemne itp. Dieta wysokobiałkowa związana ze spożywaniem zbyt dużych ilości pokarmów mięsnych i nabiałowych, co prowadzi do wydalania wapnia z moczem. Inne przyczyny kamicy nerkowej to: używki (szczególnie kawa i alkohol), nadmiar kwasu moczowego i wapnia w moczu, niedobór wody, brak błonnika, nadmiar soli (sodu), leki syntetyczne Najbardziej skutecznym środkiem przeciw kamicy nerkowej jest ShiLinTong (chińskie tabletki ziołowe)

키워드에 대한 정보 chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie

다음은 Bing에서 chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie 주제에 대한 검색 결과입니다. 필요한 경우 더 읽을 수 있습니다.

이 기사는 인터넷의 다양한 출처에서 편집되었습니다. 이 기사가 유용했기를 바랍니다. 이 기사가 유용하다고 생각되면 공유하십시오. 매우 감사합니다!

사람들이 주제에 대해 자주 검색하는 키워드 ☄️Kamienie Żółciowe☄️ Tradycyjna Medycyna Chińska!

  • tradycyjna medycyna chińska
  • medycyna chinska
  • medycyna chińska
  • akupunktura
  • medycyna holistyczna
  • medycyna naturalna
  • jak pozbyc sie kamieni żółciowych
  • kamienie w pecherzyku zolciowym
  • kamienie żółciowe
  • pęcherzyk żółciowy
  • woreczek żółciowy
  • zastoj qi watroby
  • wilgoic i goraco
  • przyczyna kamieni żółciowych
  • jak być zdrowym
  • zdrowe ciało
  • zdrowe życie
  • wątroba
  • michał richter akupunktura
  • michal richter akupunktura
  • klasyczna medycyna chińska
  • tradycyjna chińska medycyna

☄️Kamienie #Żółciowe☄️ #Tradycyjna #Medycyna #Chińska!


YouTube에서 chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie 주제의 다른 동영상 보기

주제에 대한 기사를 시청해 주셔서 감사합니다 ☄️Kamienie Żółciowe☄️ Tradycyjna Medycyna Chińska! | chińskie tabletki na kamienie żółciowe opinie, 이 기사가 유용하다고 생각되면 공유하십시오, 매우 감사합니다.

See also  유통 자기 소개서 | [유통,물류]기업에서 원하는 자기소개서 작성법(10분) 9020 투표 이 답변

Leave a Comment